bine de știut

Cât de alcaline sunt apele alcaline?

Moda dietei alcaline a explodat printre vedetele de la Hollywood în urmă cu câţiva ani, şi s-a răspândit rapid în toată lumea. S-a dezvoltat şi o adevărată industrie profitabilă legată de alimentaţia alcalină, în care un rol important îl are apa. Dar cum să ne procurăm “apa alcalină”? Poţi să ţi-o produci acasă, dacă achiziţionezi unele dispozitive casnice de ionizare a apei (tip Kangen) prin intermediul cărora se ridică pH-ul acesteia la valori cuprinse între 8,5÷9,5 sau cumperi apă îmbuteliată naturală sau artificială, de izvor sau de masă, dar cu pH ridicat, de obicei între 9,0÷9,4.

Aparent mecanismul este simplu şi pare logic. Dieta modernă, dominată de alimente procesate, are un caracter preponderent acid, care este transferat către organism, favorizând apariţia a tot felul de afecţiuni. Ni se spune că este suficient să bei o apă cu un pH ridicat, cu caracter alcalin (bazic) şi aceasta va contribui la neutralizarea excesului de acid din organism şi îi va readuce echilibrul. Dar lucrurile nu sunt atât de simple, şi câteodată nici măcar atât de adevărate.

În cele ce urmează nu vom aborda aspectele referitoare la cât de benefice sunt pentru sănătate apele alcaline. Există încă discuţii contradictorii între medici referitoare la acest capitol. Vom încerca însă să clarificăm ce înseamnă o apă alcalină şi care sunt calităţile care conferă unei ape o putere mai mare sau mai mică de neutralizare a unui mediu acid.

Citește continuarea pe site-ul Patronatului Apelor Minerale Naturale din România, AICI.

________________________________________________________________________________

Ce este apa minerală naturală?

În conformitate cu HG 1020/2005, apa minerală naturală este o apă pură din punct de vedere microbiologic, fiind extrasă din surse subterane recunoscute și avizate. Originea sa controlată asigură stabilitatea, temperatura și conținutul de săruri minerale constante, indiferent de condițiile de la suprafață.

Apa minerală naturală poate fi distinsă de celelalte tipuri de apă (de izvor sau de masă) prin natura sa, caracterizată prin componenții săi minerali, dar și prin puritatea sa originară, de la sursă.

În ceea ce privește mineralizarea unei ape, aceasta nu constă neapărat în nivelul de dioxid de carbon cu care a fost impregnată și care îi asigură starea carbogazoasă. Partea minerală a apei este reprezentată de aportul de minerale (calciu, magneziu, potasiu șamd) cu care aceasta este înzestrată, în mod natural, de la sursă.

harta_web
Harta apelor minerale din România

Apa plată

Apa plată este o apă minerală naturală, slab mineralizată, ce poate conține un gaz natural din depozitul de exploatare, dar fără a i se adăuga dioxid de carbon.

Apa carbogazificată

Apa minerală carbogazificată poate proveni atât din apele minerale plate, impregnate artificial cu dioxid de carbon, cât și din apele minerale care, în starea lor originară la sursă, sunt carbogazoase, dar în procesul de îmbuteliere li s-a adăugat în mare parte dioxid de carbon de altă origine.

 

________________________________________________________________________________

Instrucțiuni de efectuare a operației de igienizare a dozatoarelor

poza_binedestiutIgienizarea dozatoarelor pentru apă are drept scop eliminarea florei microbiene care se poate depozita în interiorul acestora, în bazine și pe canalele de transport ale apei. Specialiștii recomandă ca dozatoarele pentru apă să fie supuse acestui proces de cel puțin două ori pe an. De asemenea, se recomandă ca demontarea, igienizarea și întreținerea dozatoarelor de apă să fie realizate de către persoane autorizate.

Cum igienizăm dozatoarele?

1. Într-un recipient cu volum de 19 litri, plin cu apă, se dizolvă aproximativ 0.5 – 1 litru soluție de tratare;

2. După deconectarea în prealabil a aparatului de la rețeaua electrică, apa rămasă în dozator se va evacua astfel:

  • se golesc rezervoarele pentru apă rece (robinetul albastru), respectiv pentru apă caldă (robinetul roșu). Evacuarea finală se va realiza cu ajutorul orificiului de golire, situat în spatele dozatorului;
  • se montează pe aparat recipientul ce conține soluția de curățare. Pe rând, se vor declanșa cele două robinete până în momentul în care lichidul pentru tratare ajunge în toate rezervoarele;
  • se conectează dozatorul pentru apă la rețeaua electrică și se activează sistemul de încălzire timp de 10 – 15 minute. Ulterior, se va efectua golirea aparatului, alternativ, prin ambele robinete, până la eliberarea fluentă a soluției prin robinete;
  • evacuarea finală a soluției pentru igienizare se realizează prin orificiul situat în spatele dozatorului. În cele din urmă, aparatul se va clăti cu apă curată, dintr-un recipient de 19 litri ce va permite acest proces.

Pentru buna funcționare a acestor dozatoare, totodată, pentru menținerea sănătății consumatorului, deosebit de importante sunt și condițiile în care sunt depozitate aparatele, dar și sticlele cu apă.

În cazul în care apa îngheață, există riscul ca mineralele să se sedimenteze, iar la dezgheț, să apară suspensii de culoare albă. Pe de altă parte, în urma fierberii apei minerale naturale, pot să apară depuneri de minerale pe recipientul de fierbere. Însă, toate acestea nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorului.